Семинарски рад из математике

Током средњошколског образовања, сваки ученик а посебно гимназијалац треба да овлада техникама писменог и усменог презентовања неке теме из математике. Била би то припрема за израду матурског рада и многих писаних радова током студирања и можда будућих научних радова.

Живимо у свету препуном информација, тако да умешност презентовања у многоме значи и успешност пројекта. Дакле, важно је знати припремити текст по одговарајућим стандардима али га и представити на један ефикасан и упечатљив начин, како у писаној форми тако и усмено.

Истраживање неке математичке теме, проширивање и продубљивње знања из одређене области може повећати интерес за математику и за науку уопште или чак помоћи око избора занимања. Циљ овог вида ангажовања је да ученици сами пронађу литературу, садржајно обраде тему и формално је уобличе.

Теме у средњој школи могу бити у облику реферата, семинарског рада и матурског рада.

Математика даје могућност одабира тема које могу бити везане за наставни програм, где се делови градива продубљују и обогаћују занимљивим задацима али могу се обрадити и теме које нису директно у програму. Увек је занимљиво направити осврт на историјски развој математике, обрадити живот и дело неког славног математичара, повезивање математике са практичном применом у животу права је прилика за семинарске радове.

Израда рада треба да подразумева тражење литературе, консултације са наставником, прављење радне и коначне верзије рада и презентовање. Потребно је да ученици схвате да извор  информација могу да потраже на многим другим местима као што су разни чланци, часописи, Интернет а не само да се ослоне на уџбеник.

Рад мора бити граматички и правописно тачно написан али и исправно употребљен математички језик и симболи.

Рад треба да садржи следеће целине:  наслов, предговор, увод, излагање теме, закључак, списак литературе, садржај.

Предзнање о начину писања, презентовања и коришћења софтвера стиче се на настави информатике. Приликом израде рада користиће се одговарајући софтвер како за обраду текста тако и за писање математичких симбола, графике и слично тако да ученик долази у ситуацију да проширује своје знање и вештине и из ове области.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s